19 De vegetarische valkuil

Wat is dat eigenlijk vegetarisch? Daarvoor gaan we te rade bij de Vegetariërsbond [1]. Vraag: is het de bedoeling om door een vegetarische leefstijl de gezondheid te bevorderen?

De bond schrijft: “De Vegetariërsbond is de organisatie die in Nederland vegetarisch eten promoot en de belangen van vegetariërs behartigt. Hierdoor is de Vegetariërsbond dé autoriteit op het gebied van vegetarisch eten. Wij behartigen de belangen van die honderdduizenden mensen die geen vlees willen eten en ondersteunen de nu al ruim 5 miljoen mensen die regelmatig vegetarisch eten, zodat ze de smaak van vegetarisch eten te pakken krijgen”. Waaróm die mensen geen vlees willen eten? Die vraag wordt niet beantwoord.

Hoewel, een tipje van de sluier werd opgelicht in Een brief van de dag aan de krant op 24 december 2018 van Armanda Govers [2]. Daarin lees ik: “Ik werd vegetariër voor het milieu en vegan voor de dieren”.  Wat is ‘vegan’? Een veganist eet geen vlees, vis, ei of zuivel. (Een lacto-vegetariër eet en drinkt alleen zuivel, een lacto-ovo-vegetariër alleen ei en zuivel, een ovo-vegetariër eet alleen ei, terwijl een pescotariër geen vlees eet, maar wel vis, ei en zuivel). Je hebt overigens ook nog flexitariërs. Dat zijn mensen die één of meer keer per week het vlees laten staan.

Een vegetarische of veganistische leefstijl lijkt niet zozeer ingegeven door het streven naar een goede gezondheid, maar heeft meer te maken met morele, ethische en politieke overwegingen. Met de hoopvolle gedachte in het achterhoofd, dat het ook nog eens goed voor de gezondheid zou zijn. Verder schrijft Armanda nog: “Vleesvervangers [3] zijn gelukkig altijd mals”. Of ze ook gezond zijn? Dat valt nog te bezien.  De consumentenbond: “Te veel [4] vlees eten is niet gezond. Zo wordt de consumptie van rood vlees (varken, rund en lam) en bewerkt vlees (vleeswaren, worst) in verband gebracht met beroertes, diabetes en kanker”. “In verband gebracht” is natuurlijk nog geen bewijs. Het wordt door de bond ook niet onderbouwd. “Maar er zitten natuurlijk ook een hoop goede stoffen in vlees zoals eiwitten, ijzer en vitamines”.

Waar zijn vleesvervangers van gemaakt? Soja, tarwe, peulvruchten, bruine bonen, tuinbonen, aardappel. Plus nóg het een en ander, zie het etiket. Gezond? Denk het niet. Tjokvol lectines [5]. Die tasten de darmwand aan en maken deze doorlaatbaar. Gevolg: je immuunsysteem verkeert in een staat van oorlog om die doorgelaten troep op te ruimen.

Waarom heb ik het in de titel over ‘de vegetarische valkuil’? Omdat met de beste bedoelingen mensen wordt wijsgemaakt dat ze hiermee én het milieu én zichzelf van het beste voorzien. En er zijn natuurlijk best wel experts die weten hoe je een vegetarische voeding zo in kan vullen dat je bijna geen tekorten opbouwt, maar dat zijn de uitzonderingen. De regel is dat mensen geen idéé hebben. En denken dat als ze maar een B12 voedingssupplement slikken, dat dan alles okay is. Helaas.

Bronnen en Verdieping

[1] www.vegetariers.nl

[2] Wie is zij?
https://www.utopiatvshow.nl/bewoners-utopia/armanda-govers/
Armanda Govers is 29 jaar oud (in 2015) en veganist. Toen ze afstudeerde in Milieurecht, kwam ze erachter dat dierlijke producten zeer milieubelastend zijn en sinds die tijd zet ze zich in als milieu- en dierenactivist. In Utopia wil ze haar veganistische levensstijl aan de bewoners en de buitenwereld overdragen. Sinds vijf jaar is ze vegetarisch en de laatste anderhalf jaar strikt veganistisch.

[3] Zo worden vleesvervangers gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=I5hsPn3yS0E
Zie ook: www.consumentenbond.nl/vleesvervangers

[4] “Te veel” Dit soort vaagheden maakt de informatie van de bond zo ongeloofwaardig.

[5] Gluten is slechts één voorbeeld van de eiwitten die bekend staan als lectines.
En van gluten weten we veel, toch. Kan coeliakie veroorzaken bijvoorbeeld. Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lectine
“Vanwege hun toxiciteit vinden sommige lectines toepassing als bestrijdingsmiddel tegen insecten. Door de agglutinerende eigenschappen kan het ook tot stolselvorming komen, welke de bloedbaan kunnen verstoppen”.

Update 11 maart 2019

Dagblad Trouw (11 maart 2019) publiceerde een artikel onder de kop:  “Plantaardige döner en zuivelvrije taart: vegan junkfood is hip”.  Een treffende titel.

“Het aantal veganisten groeide in Nederland van 16.000 in 1995 naar ruim 120 .000 nu. Op de veganistenbeurs in Utrecht blijkt dat de plantaardige snack aan een opmars bezig is”. “Het is belangrijk voor veganisten om B12-supplementen te slikken”, zegt huisarts Bouwman. “Maar het is een indianenverhaal dat er veel B12-tekorten onder veganisten voorkomen”. Hoe natuurlijk is voeding waarbij je een supplement moet slikken? Ik vraag mij overigens af hoe de huisarts tot deze boude bewering komt. Heeft hij al die veganisten gemeten? En hoe lang waren ze al veganist? En weet de arts dat mensen een voorraad B12 in hun organisme (lever) hebben die tot een paar jaar kan reiken? En dat deze mensen dan alsnog een tekort ontwikkelen? In mijn boekenkast staan vijf boeken over vitamine B12 tekorten. Van één er van geef ik de titel:“Could it be B12?” Ondertitel:“An Epidemic of Misdiagnoses”.