11 Droom en werkelijkheid

Droom
Trek had ik. Ging zitten aan een tafel waar net een gezelschap had ontbeten. Zat nog niet of de voormalige Majesteit schoof met een gemakkelijke stoel aan. Om mij gezelschap te houden, want zelf had ze al gegeten. Ik pakte een snee krentenbrood en wilde daar wat op smeren. “Dat doe ik”, zei ik tegen de voormalige Majesteit, “zodat het beleg beter plakt.” Dat was de niet onlogische gedachte van onze zoon toen hij nog klein was en voor het eerst de boterham zelf ging besmeren. “Wat gebruikt u zelf eigenlijk”, vroeg ik aan de voormalige Majesteit, “roomboter of margarine?” Prompt kwam het antwoord: “Wij gebruiken het allebei!”

Becel met roomboter

Werkelijkheid
Hoe kóm je erop! Een voor de hand liggende vraag, natuurlijk. De verklaring staat op bladzijde 24 van “Stille Slopers“. Daar schreef ik: “En in december 2015 werd ook Becel met roomboter gelanceerd”. Er staat op het pakje duidelijk met ROOMBOTER en de vervolgtekst luidt: “met een mix van zonnebloemolie, lijnzaadolie, koolzaadolie en roomboter“. Ook had ik geschreven dat de fabrikant bezig was om roomboter aan het margarinemerk Blue Band toe te voegen. Maar een oud-medewerker van de fabrikant wijst mij erop dat dit niet juist is: “De fabrikant voegt geen roomboter toe, maar roomboteraroma“. De omschrijvingen op de respectievelijke websites zijn mistig, mag ik het daar op houden?

Maar de belangrijkste vraag blijft natuurlijk: waaróm voegt de fabrikant roomboter – of zo je wilt roomboteraroma – toe aan de margarine?