18 “Er is zoveel te bereiken”, zegt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds…

De Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds maakt deel uit van het internationale World Cancer Research Fund netwerk. Ik had er nog nooit van gehoord. Totdat ik een wervingsbrief – gedateerd 1 maart 2018 – onder ogen kreeg. ”Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds www.wkof.nl onderzoekt al meer dan twintig jaar de rol van voeding en leefstijl bij het krijgen en voorkomen van kanker.” Dat is nog niet erg opgeschoten want: “In Nederland krijgt 1 op de 3 mensen ooit kanker.

Maar we hadden toch al het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF)? Jawel: ”Samen komen we steeds dichterbij”. De website ziet er indrukwekkend uit. En hoe lang werft KWF al fondsen voor onderzoek? Sinds 1949. Dat is dus al 69 jaar. En hoeveel geld gaat er eigenlijk in om? De cijfers van 2016 kun je hier zien:

  • Beheer en administratie 3,5 miljoen.
  • Wervingskosten 19 miljoen.
  • Besteed aan doelstelling 105,7 miljoen.

En wat is er bereikt? “Sinds de oprichting van KWF in 1949 is de 5-jaarsoverleving gestegen van 25% toen naar 64% anno nu.” Enigszins geflatteerd, want dat kanker in een vroeger stadium wordt ontdekt dan destijds, dat is in deze cijfers niet verdisconteerd…

Maar we hebben ook nog de Stichting Kinderen Kankervrij, opgericht in 2002 en bekend als KiKa. Ook zeer professioneel, ook grote bedragen. Als je nu alles eens bij elkaar neemt, dan heb je alleen nog maar het overzicht van wat er in Nederland gebeurt. De rest van de wereld zit ook niet stil. Dus het gaat om vele, vele jaren van onderzoek waar gigantische bedragen in omgaan.

Heeft u ook het gevoel dat er iets niet klopt? Ik wel. En dat al heel lang. De goede doelen zijn er in de eerste plaats om zichzelf in stand te houden. Want stel nu dat er oplossingen gevonden worden, dan gaan vele mooie banen met riante salarissen op fraaie werkplekken verloren. En onderzoekers willen onderzoeken. Daar leven ze van. Dus ieder onderzoek eindigt met een variatie op: ‘nader onderzoek is nodig’. En onderzoekers willen promoveren, óf ze willen patenten verwerven, of beide. Maar zij zijn natuurlijk niet de enige belanghebbenden. Daar horen ook de farmaceutische industrie en de medische apparaten industrie bij. En uiteindelijk iedereen die in de kankerindustrie werkzaam is. Tja, en de voedingsindustrie is tenslotte ook een belanghebbende . En iedereen in het veld is oprecht van mening goed bezig te zijn…

Om af te ronden hier de beleidsvisie KWF kankerbestrijding 2015 tot 2019. En daarna komt er ongetwijfeld een nieuwe beleidsvisie voor de jaren daarna…

Nu even terug naar de Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Die richt zich tenslotte niet op bestrijding maar op “de rol van voeding en leefstijl bij het krijgen en voorkomen van kanker”. “Al twintig jaar de expert” staat op de voorpagina (nummer 92) van het door deze Stichting uitgegeven tijdschrift “Samen”. Maart was darmkankermaand staat er in het blad. Wist ik niet. Men schrijft: “Factoren die het risico verlagen: voldoende lichaamsbeweging en het eten van veel vezelrijke voeding”. Wat voldoende is of veel wordt hier niet nader verklaard. Wel staat er in het tijdschrift een artikel: “Extra vezels door volkoren graanproducten”. Met een mooie foto van een paar ‘lekkere’ boterhammen. Ik neem het integraal over, zonder foto 🙂

Gezond eten betekent ook voldoende voedingsvezels eten. Want deze vezels houden uw buik gezond. Voedingsvezels vindt u in plantaardige producten als volkoren graanproducten, peulvruchten, noten, aardappelen en groente en fruit. Iedere dag zouden we minimaal 30 tot 40 gram vezels binnen moeten krijgen. We krijgen nu maar tussen de 15 en 23 gram per dag binnen, dus er is ruimte voor verbetering!
Voedingsvezels zijn gezond.
Wanneer u voldoende voedingsvezels eet en genoeg vocht binnen krijgt (1,5 tot 2 liter per dag) zorgt dit voor een goede stoelgang. Daarbij zorgen voedingsvezels ervoor dat u langer een verzadigd gevoel heeft. Hierdoor heeft u minder snel trek in (ongezonde) tussendoortjes en helpt het u op een gezond gewicht te blijven. Nog een belangrijk voordeel van voedingsvezels is dat ze het risico op dikkedarmkanker kunnen verlagen.
Kies volkoren.
Volkoren graanproducten zijn een betere keuze dan de witte of blanke variant. Deze bevatten namelijk veel meer voedingsvezels. Een graanproduct is volkoren als het is gemaakt van de hele graankorrel (meelkern, kiem en zemel) of van volkorenmeel. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Voorbeelden zijn volkorenpasta en volkorenbrood. Voor witte graanproducten, zoals wit brood en blanke pasta is alleen de meelkern van de graankorrel gebruikt. De meeste gezonde voedingsstoffen zitten echter in de kiem en de zemel van de graankorrel.

Oef… “Kies volkoren”. Kijk hier even naar: broodverbeteraars… Brrr… Wat zit er nog meer in?

  • Fytinezuur, dat belemmert de opname van mineralen, in het bijzonder zink en ijzer. (Ook de voorgestelde peulvruchten zijn rijk aan fytinezuur).
  • Gluten, dat leidt bij 1 op de 100 tot 1 op de 133 mensen (afhankelijk van de bron) tot coeliakie, een zeer ernstige darmziekte. Veel meer mensen zijn gluten gevoelig en hebben darmklachten. Dat heeft weer tot gevolg gehad dat de industrie op grote schaal glutenvrije producten op de markt brengt, vol met producten 😉  Die leveren niet per definitie een betere gezondheid op.
  • Lectinen, eiwitten die de darmwand doorlaatbaar maken (Engels: leaky gut), waardoor ongewenste moleculen in de bloedbaan terechtkomen, leidend tot ontstekingen en allerlei auto-immuunziekten (gluten is slechts het topje van de ijsberg).
  • Tarwe kiem agglutinine (TKA), Engels: Wheat Germ Agglutinin (WGA). De ‘top’-lectine, waar je ook nog eens dik van wordt. Het voert te ver om hier nu dieper op in te gaan, maar dit is de meest gemene!
  • Acrylamide in de korst van het brood, is mogelijk kankerverwekkend volgens het Voedingscentrum.
  • En ja, vezels! Vezelinname wordt in verband gebracht met minder darmkanker en andere aandoeningen.

‘In verband gebracht’ is nog geen bewijs… En volkoren bevat veel vezels. Maar wel in de onverteerbare cellulose vorm. Hout dus…

De Stichting werft professioneel, zoals de goede doelen tegenwoordig allemaal doen. Samenwerking met andere organisaties en instellingen doet het ook altijd goed; “Een prachtige samenwerking tussen het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en experts van het Integraal Kankercentrum Nederland, Wageningen University and Research Centre (WUR) en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie”. De hoogleraar Voeding en Ziekte, voorheen Voeding en Kanker, is ook de voorzitter van de werkgroep Diëtisten Oncologie.

Want er is wat te halen bij de mensen! Maak ze bang (in Nederland krijgt 1 op de 3 mensen ooit kanker), suggereer dat je serieus (wetenschap!) aan oplossingen werkt door een gelikte presentatie, bied altijd iets gratis aan, zeg er bij – om je over de drempel te trekken – “op=op” en maak het makkelijk door er alvast een acceptgiro en een antwoordkaart bij te doen.

De Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds is geen lid van Goede Doelen Nederland, de brancheorganisatie van goede doelen. Er zijn 160 organisaties lid, waaronder KWF en KiKa. De laatste twee organisaties zijn wel transparant over hun geldstromen en beloningsstructuur (via de website goededoelen.nl).

Er is zoveel te bereiken“, zegt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Ongetwijfeld. Maar zonder mijn donatie.

NB: Voor deze column heb ik van meer bronnen gebruik gemaakt dan die welke staan beschreven bij hoofdstuk 6 van ‘Stille Slopers’: Brood, daar zit wat in!?