17 Older Americans Are ‘Hooked’ on Vitamins

Oftewel: Oudere Amerikanen zijn ‘verslaafd’ aan vitaminen. (Hoe zou dat bij oudere Nederlanders zijn?)

Op gezette tijden verschijnen er berichten in de media over voedingssupplementen, door de scribenten vaak ‘vitaminepillen’ genoemd. Zij vinden dat het woord ‘pil’ een negatieve connotatie heeft. Want die berichten hebben altijd de teneur dat het onzin is, overbodig of zelfs gevaarlijk, of giftig is, en dat deze supplementen dure urine zouden produceren. Hoe duur de urine van medicijnen is, dat vraagt niemand zich kennelijk af. En dat het drinkwater al medicijnresten bevat, ach.

Deze keer gaat het over een artikel in The New York Times van 3 april 2018, met de titel zoals in het hoofd is vermeld. Sinds enige tijd probeer ik de antecedenten van de schrijver of schrijfster te achterhalen, om te kijken of er ook belangen meespelen. In dit geval is de schrijfster Liz Szabo, Kaiser Health News. Kaiser Health News (KHN) is a nonprofit news service covering health issues. It is an editorially independent program of the Kaiser Family Foundation that is not affiliated with Kaiser Permanente. En wie is Kaiser Permanente? Dat is een ziektekostenverzekeraar, waarbij 8,9 miljoen Amerikanen staan ingeschreven. Het consortium stelt 167.300 mensen te werk en beschikt over 37 ziekenhuizen en 611 medische praktijken. Bron: wikipedia. Denkend over een en ander, vroeg ik mij af: heeft een verzekeraar nu belang bij gezonde mensen of bij (chronisch) zieke mensen? Nu was laatst in het nieuws dat verzekeraars beleggen in farmaceutische bedrijven. En dat geeft te denken natuurlijk…

De Volkskrant (4 april 2018): ‘Pijnlijk en pervers’: verzekeraars beleggen in medicijnen en betalen vervolgens zelf de hoofdprijsZorgverzekeraars beleggen gezamenlijk voor enkele miljoenen euro’s in farmaceutische bedrijven die extreem hoge prijzen vragen voor hun medicijnen. Nederlandse zorgverzekeraars beleggen voor een bedrag van zo’n 15 miljard euro dus zou je kunnen zeggen dat het beleggingsbelang in de farmaceutische industrie niet zo groot is. Maar het gaat natuurlijk om het principe, of, zo je wilt, het idee. En dat is: geld verdienen. Mag. Is niks mis mee. Maar de conclusie moet zijn, dat een verzekeraar niet per se belang heeft bij een gezonde populatie. Het artikel in The New York Times is gebaseerd op een artikel in JAMA (Journal of the American Medical Association), gepubliceerd op 6 maart 2018. Pagina 1 is vrij in te zien, de rest moet je kopen. Het is geen klinische studie maar een commentary van de schrijvers. En die zien het niet zitten met voedingssupplementen. “Dietary supplementation is approximately a $30 billion industry in the United States, with more than 90,000 products on the market. In recent national surveys, 52% of US adults reported use of at least 1 supplement product, and 10% reported use of at least 4 such products. Vitamins and minerals are among the most popular supplements and are taken by 48% and 39% of adults, respectively, typically to maintain health and prevent disease”. Dertig miljard, dat lijkt best veel. Maar zet dit eens af tegen de farmaceutische omzet, die is 446 miljard dollar… Bovendien is de winstmarge vijftien keer zo groot. En daar komt nog iets anders bij. Diverse voedingssupplementen leveranciers zijn eigendom van de farmaceutische industrie. Bekend voorbeeld: Centrum. Zie je reclame van op TV. Hebben de kleine leveranciers geen geld voor. En nog een vraag: zouden deze leveranciers optimaal doseren? Het zou kunnen, natuurlijk. Maar als je met je ‘gewone’ producten vijftien keer zo veel kan verdienen…

Vitaminen en mineralen zijn geen medicijnen, maar ze worden wel als zodanig getest, voor zover dat al gebeurt. En dat dan ook nog in lage doseringen. In ‘Stille Slopers’ schrijf ik daar uitvoerig over. Dat het nooit wat oplevert op die manier. En dat het een gewenste uitkomst is… Daar komt bij dat vitaminen en mineralen met elkaar samenwerken, gecompliceerd genoeg om te testen, om niet te zeggen: onmogelijk. En medicijnen werken heel anders natuurlijk… Van de eerste pagina in JAMA neem ik nog dit over: “Regarding vitamin D, currently recommended intakes (from food or supplements) to maintain bone health are 600 IU/d for adults up to age 70 years and 800 IU/d for those older than 70 years. Some professional organisations recommend 1000 to 2000 IU/d, but it has been widely debated whether doses above the RDA offer additional benefits”. Dit gaat echt nergens over. Het is triest genoeg. Als je hoofdstuk 6* en 7** van ‘Stille Slopers’ hebt gelezen, krijg je heel wat meer ter zake doende informatie. De teneur van het stuk wordt het beste weergegeven door dit citaat: “Despite this enthusiasm (voor suppletie, WZ), most randomized clinical trials of vitamin and mineral supplements have not demonstrated clear benefits for primary or secondary prevention of chronic diseases not related to nutritional deficiency. Indeed, some trials suggest that micronutrient supplementation in amounts that exceed the RDA, eg. high doses of beta carotene, folic acid, Vitamin E or selenium – may have harmful effects, including increased mortality, cancer, and hemorrhagic stroke.” Let op de woorden suggest en may have. Daar lezen de meeste mensen overheen… Als je ‘Stille Slopers’ hebt gelezen, dan weet je hoe het echt zit met voedingssupplementen. En: met uitvoerige bronvermelding die je zelf ook kunt raadplegen.

Toch is er een kentering gaande. Drs. Toine de Graaf schreef daar een boek over: “De kracht van de alternatieven”. Maar ook steeds meer artsen gaan inzien dat de huidige protocollen en richtlijnen verstikkend werken. En dat zij in feite belemmerd worden om hun eigen inzichten in praktijk te brengen. Dat heeft onder meer geleid tot de oprichting van de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG). De AVIG staat voor de bevordering van de integrale geneeskunde en de wetenschappelijke ontwikkeling daarvan.

Huisarts Tamara de Weijer (36) is de initiatiefneemster en voorzitter van de vereniging Arts en Voeding.
Op dinsdag 10 april 2018 publiceerde het AD over een hele pagina een interview met haar onder de titel “Huisarts weet te weinig over voeding”. Citaat: “Ik meen het uit de grond van mijn hart als ik zeg dat aanpassingen in onze leefstijl dé oplossing zijn” en “…ik zie dat een op de twee Nederlanders te zwaar is. Dat een miljoen mensen diabetes type 2 heeft, twee tot drie miljoen mensen chronische darmklachten heeft en twee miljoen maagzuurremmers slikt, ondanks alle bijwerkingen” en “Artsen werken graag met wetenschappelijk bewijs, maar ik zeg: kijk zelf naar wat er gebeurt als je vier weken gezonder leeft. Ik ben zes jaar geleden anders gaan eten, viel af en had geen last meer van mijn prikkelbare darm. Ik ben er een blijere huisarts van geworden.”. Om het citaatrecht niet te overschrijden, moet ik het hierbij laten. Ik voeg hier aan toe, dat eenmaal deze weg ingeslagen, de huisarts door metingen zal constateren, dat ondanks een andere – betere – leefstijl, er toch tekorten en disbalansen zullen zijn die met voedingssupplementen moeten worden opgelost.

Oh ja, voordat ik het vergeet: ik ben al twintig jaar ‘hooked’ aan mineralen- en vitaminensupplementen.

NB: Deze column is geïnspireerd door een nieuwsbrief van Carolyn Dean MD, ND, The Doctor of the Future®

* De schijn van het medicijn en het belang van de zon.
** Zonlicht en vitamine D, de herontdekking van de eeuw.