Dat is wat de media je graag willen laten geloven, “een medisch raadsel”. De wereldberoemde theoretisch natuurkundige, wiskundige en kosmoloog leed aan ALS (amyotrophic lateral sclerosis), ook wel Lou Gehrig’s disease genoemd, of MND (motor neurone disease). Het is een progressieve spierziekte waarbij steeds meer verlammingsverschijnselen optreden tot uiteindelijk ook de hartspier het begeeft. Hawking was een briljante wetenschapper, met een ongelooflijke wilskracht. Daaraan wordt door de media zijn relatief lange overleven toegeschreven. Terwijl de overlevingsprognoses variëren van zo’n twee tot tien jaar, leefde hij – na de diagnose op zijn 21ste – nog 55 jaar. Hoe is dat te verklaren?
Hawking zelf zei er dit over: “Maybe my variety is due to bad absorption of vitamins”. Dat bleek echter maar een deel van het verhaal te zijn. De vader van Hawking was arts en hevig gefrustreerd over de ‘behandeling’ van zijn zoon. Hij nam eind jaren zestig de behandeling over en adviseerde zijn zoon tot aan zijn dood in 1986. Hawking vulde dagelijks zijn voeding aan met mineralen en vitaminen supplementen, met extra aandacht voor zink, levertraancapsules, foliumzuur, vitamine B complex, vitamine B12, vitamine C en vitamine E. Hij volgde een glutenvrij dieet en vermeed de omega 6 oliën, die ons nog dagelijks worden aanbevolen voor bakken en braden, maar die ontstekingsbevorderend blijken te zijn. Ook at hij geen kant- en klaarproducten, vol met lichaamsvreemde stoffen. Daarnaast ontving hij ruimschoots fysiotherapie.
Dit is dus het verhaal dat door de media wordt genegeerd. Je kunt het allemaal nalezen in dit artikel van het British Medical Journal (BMJ) {BMJ. 2002 Jun 22; 324(7352): 1478}.
Nog vers in ons geheugen staat de spectaculaire “Ice Bucket Challenge”, waarmee geld voor onderzoek naar ALS werd gegenereerd door donaties van de deelnemers. Het leverde meer dan 100 miljoen dollar op voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. Verder hebben we er niet veel meer over gehoord en de patiëntenvereniging schrijft op haar website bij het overlijdensbericht: “Voor ALS is nog geen oplossing. Doneer daarom voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte en draag bij aan onze belangrijke missie: ALS de wereld uit!”
Recent (9 januari 2018 in het nieuws) besloot een van de grootste farmaceuten – Pfizer – het onderzoek naar een medicijn voor Alzheimer en Parkinson te staken. Jaren van duur onderzoek hadden niets opgeleverd. Bij die grote farmaceuten zitten natuurlijk geen domme jongens, die houden de literatuur goed bij. En daar valt te lezen dat deze ziekten multifactoriële aandoeningen zijn, en die kun je daarom niet met een pil oplossen. Leefstijl, voeding, voedingssupplementen; producten van graszaad (vooral tarwe) vermijden, en ook de bak- en braadoliën; meten van tekorten aan mineralen en vitaminen en deze tekorten aanvullen; disbalansen in de vetzuurhuishouding corrigeren, enzovoort.
Zoals een docent ooit zei in de klas: “Het is niet moeilijk, maar je moet het wel willen weten”.