27 Teun in de Monitor over voedingssupplementen

8 oktober 2019
Copyright: Wim Zeegers

Op gezette tijden verschijnen er in de media berichten over voedingssupplementen. Zo ook in het programma de Monitor van 6 oktober 2019, NPO 2.
“Je komt ze overal tegen: voedingssupplementen. Het ene product is tegen vermoeidheid of zorgt voor een betere concentratie en het andere is voor een strakkere buik. Niet vreemd dat deze middelen dan ook populair zijn in Nederland. Bijna de helft van de bevolking maakt er gebruik van, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Kloppen al deze beloftes? Zijn voedingssupplementen veilig? Of kan je er zelfs ziek van worden? De Monitor duikt samen met studenten van de opleiding journalistiek van de Hogeschool Windesheim in de wereld van de voedingssupplementen”.

Ik heb de uitzending bekeken. Herhaling van zetten die al veel vaker zijn vertoond. Dus niets nieuws, dus waardeloos. ‘Bijna de helft van de bevolking maakt er gebruik van’. Waarom zou dat zijn? Zou het kunnen dat op de gezondheidsklachten van de bevolking niet adequaat wordt gereageerd door de traditionele geneeskunde? En dat die gezondheidsklachten mede zijn ontstaan door tientallen jaren van onjuiste voedingsadviezen? Want er zijn héél veel mensen met gezondheids-klachten. Het RIVM: ‘Mede door de vergrijzing telt Nederland in 2030 circa 7 miljoen mensen met een chronische ziekte. Dat is ongeveer 40% van de bevolking; nu is dat nog 32%. Deze stijging betekent niet dat meer mensen buiten de maatschappij komen te staan: de meeste chronisch zieken van 20-65 jaar werken net zo veel als mensen zonder chronische ziekte’.

Ja, dat vind ik ook bijzonder. Dat kennelijk dit wordt geaccepteerd. Het is niet onbegrijpelijk dat mensen naar andere wegen gaan zoeken. De vraag is natuurlijk: hoe doe je dat op een verantwoorde manier? In ‘Stille Slopers’ schrijf ik: ‘Ga nooit op eigen houtje pionieren met voedingssupplementen, zeker niet als je ook – al of niet door een arts voorgeschreven – medicijnen gebruikt en al helemaal niet als medicijnen door meerdere artsen zijn voorgeschreven. Werk samen met een ter zake kundige arts’. Je moet enige moeite doen om ze te vinden, maar ze zijn er. Waarom schreef ik dit? Omdat je zonder deskundigheid en ondersteuning door uitslagen van bloed/urine/faeces-onderzoek totaal niet weet waar je mee bezig bent. Balansverstoringen kunnen er zo maar door ontstaan. Het enige alternatief is: word je eigen deskundige. Dan moet je veel lezen. Je zou kunnen beginnen met ‘Stille Slopers’.
Vallen er ook doden door voedingssupplementen? Ik kan er geen aanwijzingen voor vinden. Het laatste bericht is al weer van 2008:
No Deaths from Vitamins, Minerals, Amino Acids or Herbs
Poison Control Statistics Prove Supplements’ Safety

There was not even one death caused by a dietary supplement in 2008, according to the most recent information collected by the U.S. National Poison Data System. The new 174-page annual report of the American Association of Poison Control Centers, published in the journal Clinical Toxicology, shows zero deaths from multiple vitamins; zero deaths from any of the B vitamins; zero deaths from vitamins A, C, D, or E; and zero deaths from any other vitamin.

Vallen er wel eens doden door medicijnen?

 • Jaarlijks 3500 doden door bijwerking medicijnen
  https://www.nu.nl/algemeen/483973/jaarlijks-3500-doden-door-bijwerking-medicijnen.html
 • Jaarlijks 17.000 tot 20.000 doden door verkeerde medicijnen
  https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/18/jaarlijks-17000-tot-20000-doden-door-verkeerde-1558330-a1384208
 • Jaarlijks bijna 200.000 doden door medicijnen
  https://www.gezondheidsnet.nl/medisch/jaarlijks-bijna-200000-doden-door-medicijnen-0
 • Elk jaar sterven honderdduizenden mensen door medicijnen
  https://www.ninefornews.nl/sterven-mensen-medicijnen-zieker/
 • Aantal doden door fout gebruik van medicijnen flink hoger
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/aantal-doden-na-fout-gebruik-medicijnen-flink-hoger~b4e3b935/
 • Honderden doden door verkeerde medicijnen
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/honderden-doden-door-verkeerde-medicijnen~b44b3d3b/
 • Meer mensen in het ziekenhuis door problemen met medicijnen
  https://nos.nl/artikel/2156081-meer-mensen-in-het-ziekenhuis-door-problemen-met-medicijnen.html

Het is treurig dat de zendtijd van zo’n programma niet beter wordt besteed. Bijvoorbeeld door eens in te gaan op het door de RIVM ontdekte jodiumtekort bij de gehele Nederlandse bevolking in de zogenaamde ‘Doetinchem’ onderzoeken. Alles daarover in hoofdstuk 7 van ‘Stille Slopers’. De ‘Stichting Natuurlijk Welzijn’ neemt drie artikelen van mijn hand over dit onderwerp op in haar tijdschrift “De Natuur Uw Arts”. Het eerste artikel verscheen in uitgave 263 van sep/okt 2019.
www.natuurlijkwelzijn.org