Het NIVEL is het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. In dit geval gaat het over een publicatie van het Team NIVEL Zorgregistraties. Prachtig vormgegeven overzichten. En wat lezen we daar?
Top 3 voorgeschreven geneesmiddelen in de huisartsenpraktijk.
1. Maagzuurremmers
2. Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)
3. Cholesterolverlagers
Ik schreef aan het NIVEL onder meer:
“In uw fraaie overzicht geeft u de drie meest voorgeschreven geneesmiddelen aan. Maagzuurremmers, ontstekingsremmers en cholesterolverlagers. Met de beste wil van de wereld kan ik hier geen geneesmiddel in ontdekken. Want wat geneest een maagzuurremmer en wat een pijnstiller en wat een cholesterolverlager?”
En verder schreef ik nog iets over meer nuances aanbrengen in de informatie naar het volk. Het antwoord van NIVEL:
“We hebben uw onderstaande bericht in goede orde ontvangen. Dank voor uw interesse in ons werk. Indien de inhoud van het bericht daar aanleiding toe geeft, nemen wij nader contact met u op.”
Men vond het kennelijk niet de moeite waard, want niets meer van het NIVEL vernomen. Maar laten we de 3 geneesmiddelen eens nader onder de loep nemen.
Maagzuurremmers, door dokters ook wel maagbeschermers genoemd.
Wat doen ze?
Ze verlagen de maagzuurproductie: ja
Ze genezen iets: nee
Ze hebben bijwerkingen: ja
Commentaar: Zoals in de grafieken van het NIVEL valt af te lezen, worden er meer geneesmiddelen voorgeschreven naarmate men ouder wordt. Nu wil het geval dat de maagzuurproductie afneemt bij het ouder worden. En waar is dat maagzuur voor? Om het voedsel te kunnen verteren, met name de eiwitten, en de schadelijke troep die met het eten meekomt te doden. Dus onvoldoende verteerd voedsel komt in de darmen. Maar omgekeerd kruipen slechte bacteriën naar je maag. Geen goede zaak… Maar waarom worden ze door de dokter maagbeschermers genoemd? Van aspirine is bekend dat het onder meer maagbloedingen kan veroorzaken. Dat was één van de redenen om NSAID’s te ontwikkelen. NSAID staat voor Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs. Die zouden dat probleem niet hebben. Maar wat doen ze in de dunne darm? Niet veel goeds, kan ik je zeggen. Het blijft onduidelijk waartegen een maagbeschermer zou beschermen. Tegen de NSAID’s? Voor meer informatie: lees het boek “Waarom maagzuur goed voor je is”, geschreven door een zeer ervaren Amerikaanse arts: Jonathan V. Wright. (ISBN 9 789079872497).
Pijnstillers
Wat doen ze?
Ze verminderen de pijn: ja
Ze genezen iets: nee
Ze hebben bijwerkingen: ja
Commentaar: zie hiervoor. Pijn is een signaal van je organisme dat er iets aan de hand is wat opgelost moet worden. Met een pijnstiller (in noodgevallen fijn dat ze er zijn!) bestrijd je het symptoom, de pijn. Naar de oorzaak wordt verder niet gezocht. Is ook niet makkelijk natuurlijk, want dan moet je de gehele leefstijl en het drink- en voedingspatroon van een patiënt ontleden en dan ook nog weten wat je met die verkregen kennis moet doen. Hoe je met de deficiënties en toxines moet omgaan.
Statines
Wat doen ze?
Ze verlagen de cholesterol waarden: ja
Ze genezen iets: nee
Ze hebben bijwerkingen: ja
Commentaar: In de epiloog van mijn boek “Stille Slopers” lees je er alles over. Inmiddels ben ik 27 jaar statinevrij.