Van 2-5 februari 2017 bezochten 43.262 mensen de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht. Bezoekers konden op de beurs en ook online onder meer een stem uitbrengen op hun favoriete voedingssupplement. Dat werd vitamine D. Het ANP berichtte op 5 februari: “Vitamine D verkozen tot Supplement van het Jaar“, gevolgd door een update op 6 februari. Dat kon de Stichting Voedingscentrum niet over haar kant laten gaan. De woordvoerster herhaalt al jaren hetzelfde mantra: “Vitamine D is letterlijk het enige supplement dat naast gezonde voeding wordt aanbevolen aan bepaalde groepen, zoals zwangere vrouwen, baby’s, ouderen en mensen met een donkere huidskleur“. Maar al die mensen worden zelf geacht uit te zoeken hoevéél vitamine D dan wel…?
Zo’n ‘advies’ blijft dus geheel in de lucht hangen. Het Voedingscentrum: “Wie gezond eet heeft geen tekorten“. Maar als je Stille Slopers gelezen hebt, komt je tot heel andere opvattingen… En NU.nl publiceerde het verhaal op 7 februari 2017 met de kop: “Voedingssupplementen: hoe gezond en noodzakelijk zijn ze nu echt?” Maar wat gebeurde er een paar dagen later bij de update op 10 februari? Het artikel bleef hetzelfde maar de kop van het stukje werd vervangen: “Voedingssupplementen volgens experts ‘alles behalve nodig’.” Zou de redactie van NU.nl zelf op het idee gekomen zijn om de kop van het stukje te vervangen? En wie zijn die experts? Dat is er één: de woordvoerster van het Voedingscentrum.
In hoofdstuk 5 van Stille Slopers (Zonlicht en vitamine D, de herontdekking van de eeuw) kun je lezen:
- wat het belang is van een goede vitamine D status
- hoe en waar je de vitamine D status kunt laten meten
- wat de optimale referentiewaarden zijn
- hoe je van een lage tot een optimale waarde kunt komen
UPDATE 2 februari 2019 – Het AD van 2 februari 2019 opent de pagina ‘Wetenschap’ met: “Vitamine D haal je bij de zon”. Dan moet die wel schijnen natuurlijk en dan moet je ook nog in de gelegenheid zijn je in het zonnetje te kunnen koesteren. In mijn boek ‘Stille Slopers’ toon ik aan dat zulks in Nederland niet tot een optimaal niveau van deze vitamine kan leiden, met alle gezondheidsgevolgen van dien. Hoe dat wél kan schreef ik direct hierboven -samenvattend- op en de details vind je in mijn boek. Het AD artikel eindigt als volgt: “Volgens de Gezondheidsraad heeft iedereen 10 microgram (ofwel 400 iE) vitamine D per dag nodig. Bij risicogroepen is dat twee keer zoveel (dus 800 iE). Supplementen helpen dat tekort aan te vullen. Dat is volgens Gertjan Schaafsma (emeritus hoogleraar voeding en levensmiddelen) niet schadelijk, zolang het onder de 100 microgram (4000 iE) per dag blijft. “Zo’n supplement is niet duur. Elke ochtend bij het ontbijt een tabletje slikken, is goed. En dan niet alleen als de ‘r’ in de maand is, maar het hele jaar door”. Wat altijd ontbreekt bij dit soort verhalen is informatie over waar de grenzen liggen van het gewenste optimale niveau in ons lijf. Want door zo maar ‘een tabletje’ (van hoeveel microgram?) te slikken weet je absoluut niet waar je mee bezig bent. Zeker gezien het feit dat de Gezondheidsraad een relatief laag en Schaafsma een relatief hoog maximum van 100 microgram aangeeft, tienmaal zoveel dus. Lees ‘Stille Slopers’ en je weet wat je moet/kunt doen!