“Een handje multivitaminen om de dag mee te beginnen: baat het niet dan schaadt het niet*. Toch? Het bewijs stapelt zich op dat de meeste vitaminepillen nutteloos zijn. Op zijn best. In hoge dosis lijken ze zelfs schadelijk”.
* Taalfout, het moet zijn: baat het niet, het schaadt ook niet.
Dit artikel verscheen op 1 januari 2018 in het tijdschrift Eos magazine [1]
De schrijfster: Mariska van Sprundel [2]
Ik las het met stijgende verbazing. Dat zul je zeker begrijpen als je mijn boek ‘Stille Slopers’ hebt gelezen. Maar wat mij nog meer verbaasde, was dat Blendle [3] in een Special op 25 december 2018: “Dit zijn de allerbeste verhalen van 2018” publiceerde, met daarin ook haar artikel. Diep treurig. Heeft het zin om mij daar druk over te maken? Want u, lezer, heeft het stuk waarschijnlijk niet gelezen en het citaatrecht is beperkt. De tekst is van iemand die selectief en vooringenomen is, voor een wetenschapper dodelijk. Het meest komt dit wel naar voren bij wat zij schrijft over tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling, waarbij twintig jaar wetenschappelijk onderzoek en publicaties van deze man totaal worden genegeerd, zoals ik mijn boek beschrijf. Het lijkt er sterk op dat zij met andere bewoordingen beweert wat een gepensioneerde voedingswetenschapper – bekend van radio en tv – sinds jaar en dag uitdraagt.
Boeren denken voor hun melkkoeien heel anders over vitaminen en mineralen. Maar ja, die koeien moeten dan ook optimaal gezond zijn om zoveel mogelijk melk te kunnen produceren. En koeien zijn geen mensen, dat is wel duidelijk. Nu de schok: koeien krijgen per dag ‘100 gram’ (dat is 100.000 milligram) ‘vitamines en mineralen’ [4] En een koe weegt gemiddeld zo’n 700 kg. Een mens stelt men in de literatuur op 70 kg. Omgerekend zou je bij een mens dan op 10 gram uitkomen, dat is 10.000 milligram vitaminen en mineralen per dag. Ik weet ook wel dat dit niet wetenschappelijk is, maar wel verrekte duidelijk.
Bronnen en Verdieping
[1] https://www.eoswetenschap.eu/eos-magazine
“Jouw maandelijkse dosis erg toegankelijke wetenschap en technologie. Naast lokaal en internationaal wetenschapsnieuws vind je in Eos ook achtergrond, diepgang en duiding waarmee je zowel de wereld als jouw persoonlijke leven beter kan begrijpen”.
[2] Wetenschapsjournalist en tekstschrijver
www.mariskavansprundel.nl/over-mij
[3] Blendle is een Nederlandse digitale nieuwskiosk.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Blendle
[4] https://thedailymilk.nl/wat-eet-een-koe/